Burun hem vücutta oldukça önemli fonksiyonlara sahip bir yapı hem de insanın dış dünyayla kurduğu yüz yüze ilişkilerde bir oran noktasıdır. Yüzümüzün ortasında yer alan ve yüz uyumumuzu sağlayan burun bölgesinde, estetik olmayan bir görüntü söz konusu olduğu zaman fiziksel sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.
Burunda ideal ölçüler, aslında doğadaki bütün canlılarda mevcut olan altın orana işaret etmektedir. Burunda altın oran, aslında sağlıklı nitelikte fonksiyonlarını gerçekleştirebilen bir burun ve dolayısıyla estetik bir görünüm anlamına gelmektedir. Burun bölgesinde, rinoplasti adı verilen burun ameliyatları yoluyla, oran ve simetri temeline dayalı nitelikte hem fiziksel olarak sağlıklı hem de estetik olarak ideal bir burun oluşturulabilmektedir.
Rinoplasti, oran ve simetri temel koşulu üzerinden gerçekleştirilen, yüzün bütünsel olarak uyumunu ve burun bölgesinin oranlarını arttıran burun estetiği uygulamalarıdır. Rinoplasti ameliyatlarıyla, burun cerrahi olarak gerçekleştirilen bir girişimle yeniden yapılandırılmaktadır.
Rinoplasti ameliyatlarıyla, burun bölgesinde yapılabilecek değişikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Rinoplasti ameliyatı, 16 yaşını doldurmuş kızlar ve 17 yaşını doldurmuş erkeklerde ; dolayısıyla burun kıkırdak ve kemik yapısı gelişimini tamamlamış olan kişilere gerçekleştirilen, ortalama 1-3 saat süren bir uygulamadır.
Rinoplasti ameliyatı, kişinin istek ve şikayetleriyle, ilgili kişi için gerekli muayenelerini ve değerlendirmelerini yapan doktorun ortaklaştığı doğrultuda başarılı olabilmektedir. Rinoplasti ameliyatlarında, tamamen simetrik bir sonuç elde edilmesi değil, yüz dengesi ve burundaki doğru oranın sağlanması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda rinoplasti ameliyatında, oranın ve yüz dengesinin sağlanması için gerçekleştirilen işlemleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Rinoplasti ameliyatının amacı hem fonksiyonel olarak daha sağlıklı hem de estetik olarak yüz ile daha uyumlu nitelikte güzel görünen bir burun elde edilmesidir.
Rinoplasti uygulamasında, burnu kapatan burun derisi, burun alt yapısını oluşturan kemik ve kıkırdaktan ayrılmaktadır. Rinoplasti uygulaması, ameliyat öncesi yapılan değerlendirmeler doğrultusunda, kıkırdak ve kemikler üzerinde gerçekleştirilen işlemlerdir.
Rinoplasti uygulamasında temel olarak iki tip yöntem uygulanmaktadır.
Burun bölgesinde yapılacak olan müdahaleler için, burun içinden kesi yapılan burun ameliyatları kapalı rinoplasti adını almaktadır.
Burun bölgesinde, şekil bozukluklarının ve bu şekil bozuklukları doğrultusunda ortaya çıkan sorunların daha az nitelikte olduğu kişilerde, bütün kesilerin burun içerisinden gerçekleştirildiği kapalı rinoplasti ameliyatı tercih edilmektedir.
Açık teknik rinoplasti ameliyatlarında, burun ucu ile dudak bölgesi arasına, burun alt kısmından 0,5 cm’lik bir kesi gerçekleştirilmektedir. İyi bir cerrahi uygulama ile, bu bölgede herhangi bir iz kalmamaktadır.
Açık rinoplasti ameliyatları daha çok, burun bölgesinde ciddi şekil bozuklukları bulunan ve bu şekil bozuklukları sebebiyle çeşitli problemler yaşayan kişilerde uygulanan bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Burun kemiklerinde eskiden gerçekleştirilen kırma işleminin yerini,microcerrahi veya ultrasonik rinoplasti uygulaması almıştır. Bu yeni tekniklerle beraber , burun kemikleri daha detaylı şekilde görülerek, daha milimetrik kesiler gerçekleştirilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Ayrıca bu yöntemle, burun kemikleri arasında bulunan kılcal damarlara hiç zarar verilmemekte, dolayısıyla ameliyat sonrası şişlik ve morarma minimum seviyede yaşanmaktadır.
Rinoplasti Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.dryusufcan.com/rinoplasti-oncesinde-dikkat-edilmesi-gerekenler