Sinüzit Cerrahisi

Sinüzit Nedir?

Sinüsler, anatomik olarak doğduğumuz andan itibaren vücudumuzda bulunan, başlangıçta bezelye büyüklüğünde olan, çocukluk ve genç erişkinlik döneminde gelişmeye devam eden hava boşluklarıdır. Burun iç yüzeyini kaplayan zarın aynısı bir yapıyla kaplanan sinüsler, küçük açıklıklar ile burun boşluğuna bağlanmaktadırlar.

Burun sistemi, fonksiyonu gereği günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılamaktadır. Sinüsler de, burun sisteminin bir parçası olarak mukus salgılanmasında görev almaktadır. Günlük normal olarak üretilen mukus sıvısı ile, burun örtüsü üzerinde hareket eden partiküller, bakteriler, toz parçacıkları gibi unsurlar temizlenmektedir. Ardından burun örtüsünü temizleyen mukus sıvısı boğaza süzülerek yutulmaktadır. Temizlenen bakteri ve partiküller ise, mide asidi tarafından parçalanmaktadır. Bu durum vücutta normal gelişen bir fonksiyondur. Ancak, burun sistemi tarafından üretilen mukoza sıvısının çeşitli faktörler sonucu iltihaplanması, sinüzit olarak adlandırılmaktadır. 

Burun bölgesinde meydana gelen tıkanıklık, sinüslerin normal fonksiyonel işleyişlerini engelleyerek, sinüslerin boşalma mekanizmasını bozmaktadır. Böylece burun içerisinde tutulmuş olan bakteri ve virüsler boğaz yoluyla mideye yönlendirilerek parçalanamamakta, sinüslerde kalarak bu bölgede iltihaplanma meydana gelmesine yani sinüzite sebep olmaktadır. 

[quick-content]

Sinüzitin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Sinüzitin, yani sinüslerin iltihaplanmasının en sık karşılaşılan nedeni, üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlardır. Enfeksiyonların nedeni, virüs ya da bakteri olabilmektedir. Sinüzite sebep olan bir diğer faktör ise, alerji olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Sinüzitin belirtilerini ise şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • 1 ya da 2 hafta boyunca azalma göstermeden devam eden öksürük, burun tıkanıklığı, burun akıntısı hali
  • Göz çevresinde oluşan şişlik ve ağrılar
  • Ateş
  • Basınç hissi
  • Yanak kemiklerinde ağrı ya da hassasiyet oluşumu
  • Kuru öksürük
  • Mide bulantısı
  • Devamlılık gösteren baş ağrıları
  • Uzun süren soğuk algınlığı, nezle, grip hali

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir, çeşitli aşamalara sahip olan ve genellikle ilk aşamalarda ilaç tedavisi uygulanan bir durumdur. Sinüzit temel olarak; akut, subakut ve kronik sinüzit olmak üzere üç grup halinde sınıflandırılmaktadır. 

Akut sinüzit aşaması; yaklaşık olarak 4 hafta süren, ilaç tedavisi uygulanarak ya da kendiliğinden geçen sinüzit durumlarıdır. Sinüzit bakteri nedenli ortaya çıkmış ise antibiyotik, alerji kaynaklı ise antihistaminik ilaçlar kullanılabilmektedir. 

Subakut sinüzit aşaması; akut sinüzitin tam olarak iyileşmediği ve kronik sinüzitin henüz ortaya çıkmadığı aşamadır. Bu aşamada özellikle ilaçların kullanımına devam edilmesi, enfeksiyona sebep olan bakterilerin vücuttan tam olarak uzaklaştırılabilmesi için oldukça önemlidir. 

Kronik sinüzit aşaması; ilaç ve gerekli tedavi yöntemlerine rağmen 12 haftayı geçen süre ile sinüzit belirtilerinin gözlemlenmeye devam edilmesi durumudur. Bu süreçte ilaçlar ve çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmakta, ancak tedaviye olumlu yanıt alınamaması durumunda sinüzit cerrahisine başvurulmaktadır. 

Sinüzit Cerrahisi Tedavisi

Sinüzit hastalığının ilaç ve çeşitli tedavi yöntemlerine vücudun olumlu yanıtlar vermemesi durumunda sinüzit cerrahisi bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Endoskop, ucunda optik mercekler ve ışık bulunan, bu ışık ve mercekler yardımıyla geniş bir görüntü ve gözlem yeteneği sağlayan aletlerdir. Endoskop aleti kullanılarak gerçekleştirilen sinüslere yönelik ameliyatlar, Endoskopik Sinüs Cerrahisi olarak adlandırılmaktadır.

Endoskop ile, burun içerisinde doğrudan görülemeyen karanlık boşluklar, normal anatomik yapılar ve patolojik dokular ayrıntılı şekilde gözlemlenebilmekte, böylece etkili tedaviler gerçekleştirilebilmektedir. Endoskop kullanılarak, sinüslerin tıkanmasına sebep olan unsurlara veya anatomik bozukluklara müdahale edilebilmekte, böylece sinüs kanallarının açılması sağlanabilmektedir. 

Endoskopik görüş alanında, shaver adı verilen dokuları tıraşlamaya yarayan ince araçlar, konkaları küçültmeyi sağlayan Holmium Yag lazer araçları ya da ileri kafa tabanı müdahalelerinde ise navigasyon sistemi kullanılabilmektedir. 

Endoskopik sinüs cerrahisinde, yüz ya da burun bölgesinde herhangi bir kesi yapılmadan, tamamen burun içerisinden gerekli ve etkili müdahaleler gerçekleştirilebilmektedir. Endoskopik sinüs cerrahisi ile, sağlıklı dokulara zarar vermeden, sadece hastalıklı dokulara yönelik cerrahi işlemler yapılabilmekte, komplikasyon riski azaltılarak iyileşme süresi kısaltılmaktadır. 

Balon Sinoplasti ile Sinüs Cerrahisi

Balon sinoplasti, damar tıkanıklıklarında uygulanan balon anyiyoplastiye benzer şekilde, bir kateter yardımıyla daralmış sinüs kanallarına uygulanan açma işlemidir. 

Kateterin ucunda bulunan balonun, sinüs kanalına yerleştirilmesinin ardından, balon şişirilerek kanalda genişleme sağlanmaktadır. Böylece genişlemiş olan kanaldan, sinüslerde biriken sıvının atılması ve sinüslerin boşalması sağlanmaktadır. 

Sinüs cerrahisinde balon sinoplasti yöntemi, lokal ya da genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilebilmekte, işlem endoskopik olarak da yapılabilmektedir. 

Balon sinoplasti yöntemi; alın, yanak ve kafa tabanındaki sinüsleri etkileyen kronik sinüzitlerde uygulanabilmektedir. Balon sinoplasti işlemi sonrası kanama oluşumu nadir olarak gerçekleşmekte, hasta aynı gün evine gidebilmekte ve ertesi gün günlük yaşamına devam edebilmektedir. 

 

Kronik Sinüzit Tedavisi için ilgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.dryusufcan.com/kronik-sinuzit-tedavisi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Polibi / Nazal Polip

Burun içerisinde sonradan oluşan ve polip ismi verilen yapılar, bir çok kimsenin, bu arada hekimlerinde başını ağrıtan önemli bir problemdir.

Devamını Oku
Grip ve Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı ve grip kış aylarında sıklıkla karşımıza çıkar. Burun akıntısı, halsizlik, ateş, öksürük gibi bulgular hem işgücü kaybına neden olmakta hem de bulaşıcılığı yüksek olduğundan çevremizdeki insanlar için de potansiyel tehlike haline gelm

Devamını Oku
Konka/Burun Eti Operasyonu

‘Konka’ burun içerisinde , her iki burun tarafından üçer , bazen dörder adet bulunan ve şişip inerek burun solunumunu düzenleyen yapılardır. Damarlar kan ile dolduklarında bu yapılar şişer ve damarlar büzüldüğünde küçülürler.

Devamını Oku