Horlama ve Uyku Apnesi

Horlama ve uyku apnesi yaşam kalitesinin düşmesine neden olan önemli bir kulak burun boğaz sorunudur. Genellikle yetişkinlerde yaşanan söz konusu problem aynı zamanda çocuklarda da görülebilmektedir.

Horlama ve uyku apnesi problemlerinin tanı ve tedavisinde teknolojinin gelişmesi ile birlikte çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir.


Uyku Apnesi Nedir?

Kısaca uyku sırasında solunumun durması olarak tanımlanan uyku apnesi; 10 saniyeden uzun süren solunum durmalarında mutlaka tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Öyle ki uyku apnesi nedeni ile solunum durmakta ve vücudun ihtiyacı olan oksijeni sağlanamamaktadır. Bu nedenle de gün içerisinde uyku hali, konsantrasyon bozukluğu ve yorgunluğun yanı sıra uzun vadede kalp hastalıklarına da neden olabilmektedir.

Horlama Neden Olur, Horlama Nedenleri

Horlama boğaz bölgesinde bulunan yumuşak dokuların hava akımı dolayısı ile titreşerek birbirine çarpması nedeni ile çıkan sestir. Horlama problemine neden olan faktörler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Çeşitli ilaçların kullanımı
  • Uykunun yeterince sağlanamaması
  • Kalp hastalıkları
  • Tansiyon yüksekliği
  • Alkol
  • Boğazı etkileyen alerjik reaksiyonlar
  • Soğuk algınlığı problemi
  • İdeal kilonun üzerinde olma
  • Bademcik şişmesi
  • Burun, çene ve boğaz bölgelerindeki anatomik bozukluklar

Yukarıdaki faktörlerin yanı sıra uyku apnesi de horlama problemine neden olabilmektedir.

Horlama Tedavi Fiyatları

Horlama tedavisi; nedenlerinin araştırılması sonucunda planlanmaktadır. Bu durumda horlama tedavisi fiyatlarını; horlamaya neden olan faktörler ve uygulanacak tedavi yöntemi belirlemektedir.


Uyku Apnesi Tedavi Fiyatları


Uyku apnesi tedavisi konservatif yöntemler ile uygulanabilmektedir. Söz konusu yöntemlerin fayda sağlamadığı durumlarda ise cerrah, tedavi yöntemlerine (genellikle dil kökü ameliyatı) başvurulmaktadır. Bu süreçte uyku apnesi tedavisinin fiyatını belirleyen en önemli faktör hangi tedavi yönteminin uygulanacağıdır.

Horlama ve Uyku Apnesi Arasındaki İlişki

Uyku apnesi solunumun çeşitli nedenler ile durması olarak tanımlanırken horlama ise yutak bölgesinde yumuşak dokuların gevşemesi sonucunda hava akımının oluşturduğu titreşim ile birbirine çarpması sonucunda açığa çıkmaktadır. Uyku apnesi problemi yaşayan kişilerde genellikle horlama problemi de görülmektedir. Horlama ise basit horlama olarak tanımlanan ve sadece alkol tüketimi, yorgunluk ve ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen şikayetler sonucunda olur. Uyku apnesine bağlı yaşanan horlama problemi ise uyku apnesinin belirtisi olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Horlama ve uyku apnesi tedavisi öncesinde hastanın ayrıntılı bir muayene ve tanı süreci yaşaması gerekmektedir. Uyku apnesi tanısı; ayrıntılı fizik maueyene, MR, bilgisayarlı tomografi ve endoskopi gibi görüntüleme yöntemleri ile uyku testi (polisomnografi) uygulamaları ile konulmaktadır.

Tanısı konulan, neden olan faktörleri değerlendirilen hastada nitelikli bir tedavi planlaması oluşturulmaktadır. Horlama ve uyku apnesinin başlıca tedavi yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapılması
  • CPAP (pozitif basınçlı hava makinesi) kullanılması
  •  Yumuşak damak ameliyatları
  • Dil kökü ameliyatları
  • Dil kökü radyofrekans uygulamaları

Horlama ve Uyku Apnesi Bitkisel Tedavi

Horlama ve uyku apnesi tedavisinde bitkisel yöntemler kalıcı ve kesin bir çözüm oluşturmamakla birlikte mutlaka doktor kontrolünde uygulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra uygulanan konservatif ve cerrahi tedavi yöntemlerini destekleyici şekilde başvurulabilen bitkisel yöntemlerden çok birtakım önlemlerin alınması daha faydalı olmaktadır. Uyku pozisyonunun düzenlenmesi, alkol tüketiminin bırakılması, ideal kiloya ulaşılması ve kullanılan uyku ilaçlarının bırakılması bu konuda alınacak önlemlerin başında yer almaktadır.

Horlama Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

İlgili link; https://www.dryusufcan.com/horlama-tedavisi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Botox

Botox, Clostridium Botulinum adı verilen bakteriden elde edilen bir nörotoksin olup, laboratuvar koşullarında uygulanan işlemler sonucu, estetik tıp alanında yüz kırışıklıkları ve aşırı terleme tedavilerinde kullanılan bir ekzotoksindir. 

Devamını Oku
Rinoplasti Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rinoplasti, yüzün oran ve odak noktasını oluşturan burun bölgesine, oran ve simetri temel koşulu üzerinden gerçekleştirilen burun estetiği uygulamalarıdır.

Devamını Oku
Estetik Burun Ameliyatı

Yüz, insanın dış dünyayla ilişki kurduğu temel bölgedir. Burun ise, yüz bölgesinin merkez orantısını oluşturmaktadır. Yüz yapımız ile dış dünyayla ilk izlenimimizi oluştururken, burun merkezi bir oran sağlamaktadır.

Devamını Oku