Burun Polibi / Nazal Polip
Burun içerisinde sonradan oluşan ve polip ismi verilen yapılar, bir çok kimsenin, bu arada hekimlerinde başını ağrıtan önemli bir problemdir.
Polip Nedir?
Vücudumuzda içi boş, hava ile temes edebilen birçok organ bulunur.Ağız, burun, sindirim sistemi, dış kulak yolu bunlara örnektir.Bu boşlukları döşeyen yüzeysel bir doku tabakası vardır.İşte bu doku tabakasından dışarı doğru sarkarak büyüyen, et gibi yapılara “polip” adı verilir.”Kulak, ses teli, mide, bağırsak polibi” gibi. Burun içini veya ağızları burun içerisine açılan “ sinüs” adı verilen boşlukları döşeyen dokulardaki hasardan da polipler gelişebilir.
Burun polipleri, yumuşak, soluk renkli, burun içerisine sarkan ve yerçekimi ile yer değiştiren yapılardır.
[quick-content]
Polibe Ne Sebep Olur?
Polibin oluşma mekanizması tam olarak bilinmemektedir, fakat dokudaki hasar ve bunun sürekli hal alması en muhtemel sebeptir.Burun ve sinüs iltihaplarının kronikleşmesi, burun dokusunun uyarıcı bir madde ile devamlı karşı karşıya kalması, ailesel sebepler polip oluşturabilir.”Astım” ve “kistik fibrozis”gibi bilinen bazı hastalıklarda da burun polibi oluşur.
Polip Neye Sebep Olur?
Polipler, burun hava akımını engelleyerek burun tıkanıklığına, dolayısıyla ağızdan soluma, başağrısı, horlama ve uyku apnesi, sık boğaz hassasiyeti ve iltihabına, nezle ve gribin uzun sürmesine, sinüzit ve koku alma bozukluklarına, yaptığı geniz akıntısı ile astımın artmasına sebep olabilir.
Polip Nasıl Tedavi Edilir?
Polipler oluştuktan sonra kendiliklerinden kaybolmazlar.İlk başlangıç safhasında veye çok ufakken ilaçlarla küçültülebilir, hatta bazen ortadan kaldırılabilirler fakat daha büyük olduklarında ancak operasyon ile temizlenebilirler.
Burun polibi operasyonu son yıllardaki teknik gelişmelerin ışığı altında önemli değişiklikler göstermiştir.Eskiden ağız içerisinden yapılan operasyonlar, günümüzde burun içerisinden, sadece “endoskop”lar ve “çok ince aletler” le yapılabilmektedir.Bu çağdaş operasyonlar hem daha fizyolojik hem de hastalığın tekrarlama oranı bakımından oldukça avantajlıdır.Burun dışarısından hiçbir kesi yapılmaz.Bere, çürük, iz oluşmaz.
Operasyondan önce burun içi ve sinüslerinbilgisayarlı tomografik incelemesi gerekir.
Polipler Tekrarlar mı?
Burun polibi olan hastalarımızı ikiye ayırabiliriz.Birinci grupta altta belirgin bir hastalık yatmayan kişiler vardır.
Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi sonrası bu kişilerde başarı oranı % 90’ dır.Fakat astım, kistik fibrozis ve aspirin alerjisi olan kişilerde başarı oranı düşer.Bu kişilerde burun polipleri her şeye rağmen tekrar oluşur, bu tür hastalarımızda günümüzde elimizden gelen, poliplerin oluşmasınıve yan etkilerini operasyon ve ilaç tedavisi ile mümkün olduğunca geciktirmektir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Burun Kemik Eğriliği Ameliyatı
Burun kemik eğriliği ameliyatı tıp alanındaki gelişmeler sonucunda oldukça konforlu bir şekilde uygulanabilmektedir. Burun organı hem estetik hem de fonksiyonel anlamda önemlidir.
Devamını OkuBurun Yan Duvar Zayıflığı
Burnun yan duvarlarında yeterli destek olmaması durumunda hasta nefes alma sırasında burun kanatlarının içeriye çökmesi nedeniyle burundan nefes alamaz.
Devamını OkuKonka/Burun Eti Operasyonu
‘Konka’ burun içerisinde , her iki burun tarafından üçer , bazen dörder adet bulunan ve şişip inerek burun solunumunu düzenleyen yapılardır. Damarlar kan ile dolduklarında bu yapılar şişer ve damarlar büzüldüğünde küçülürler.
Devamını Oku